Dni otwarte w Viamoda
2014-08-28 09:40:23 | WarszawaLiść, płat ciasta lub warzywo – wszystko może być talerzem. Tego, jak rozwinąć swoją kulinarną wyobraźnię dowiedzą się wszyscy, którzy przyjdą 29 sierpnia na warsztaty podczas dni otwartych VIAMODA Szkoła Wyższa.
Dziś już nie trzeba nikogo przekonywać, że kuchnia może być areną kreatywności, a obcowanie z garnkami i talerzami może rozwijać naszą wyobraźnię. Food design przestaje być pojęciem zarezerwowanym dla największych szefów kuchni i artystów, a staje się codziennym doświadczeniem znajdującym swój wyraz na naszych stołach. Zaskakująco podane danie, czy niebanalnie użyty produkt zwiększają przyjemność konsumpcji.
Warsztaty „Wszystko może być talerzem” realizowane zgodnie z ideą food designu stwarzają możliwość kreatywnego spojrzenia na jedzenie. Poprowadzą je Jerzy Sobieniak, szef kuchni znany m.in. ze studia kulinarnego „Pytania na śniadanie” oraz Andrzej Andrzejczak, który był szefem kuchni w Bistro Piąta Ćwiartka i wielokrotnie gotował dla koronowanych głów. Uczestnicy spotkania nauczą się jak stworzyć oryginalne danie i skąd czerpać inspiracje do nowych posiłków. Otrzymają również wskazówki jak odnaleźć własny, wyróżniający się styl serwowania. Podczas części teoretycznej prowadzący opowiedzą o awangardowych technikach kulinarnych, nieznanych obliczach tradycyjnych produktów spożywczych, nietypowych połączeniach smakowych i sposobach na atrakcyjną stylizację dania. Część praktyczna będzie okazją by wykorzystać nowo nabytą wiedzę. Specjalnie przygotowane stanowiska, najlepsze składniki i opieka ekspertów stworzą scenerię do realizacji najbardziej kreatywnych pomysłów.
Warsztaty odbywają się w ramach dni otwartych VIAMODA, podczas których można również porozmawiać z wykładowcami, zwiedzić uczelnię i kampus zlokalizowany w jednym z najbardziej inspirujących i najmodniejszych miejsc w Warszawie – Soho Factory.
Warsztaty „Wszystko może być talerzem”, 29 sierpnia, godz. 14.00. Dni otwarte VIAMODA, 29-30 sierpnia, Soho Factory, Mińska 25, www.vmi.edu.pl.
ip