Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie - WSIiZ, Warszawa

Uczelnia, która otwiera nowe możliwości!
Adres: ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 18, 02-366 Warszawa

Studia I stopnia

CHEMIA KOSMETYCZNA

  • POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
  • TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
  • CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU


ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA KOSMETYCZNA:

  • zna kryteria doboru technik doświadczalnych i obserwacyjnych oraz rozumie istotę eksperymentu w procesach chemicznych, jak również potrafi rozpoznawać i definiować popełniane błędy;
  • w zaawansowanym stopniu zna i rozumie klasyfikację produktów kosmetycznych oraz surowców wykorzystywanych do ich produkcji, w tym również metody ich pozyskiwania, transportu i przechowywania;
  • zna formy kosmetyczne oraz rozumie zasady tworzenia i optymalizacji receptur kosmetycznych;
  • dokonuje analizy ilościowej z zastosowaniem metod wagowych, miareczkowych i instrumentalnych na podstawie poznanych procedur analitycznych;
  • samodzielnie uzyskuje wybraną formę kosmetyku, umie zaprojektować i stworzyć środek zapachowy, produkt do pielęgnacji wybranej części ciała, kosmetyk kolorowy, w tym również opakowanie i etykietę;
  • projektując produkt kosmetyczny potrafić dostosować się zarówno do powszechnie znanych dobrych praktyk produkcyjnych, jak i zasad mających na celu ochronę środowiska;
  • ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko oraz zdrowie człowieka, i związanej z tym odpowiedzialności za projektowanie różnego rodzaju produktów kosmetycznych;
  • prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu chemika w przemyśle kosmetycznym, rozumiejąc przy tym jego społeczną rolę.

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA KOSMETYCZNA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów;
  • laboratoriach zajmujących się analizą kosmetyków;
  • jednostkach kontrolujących jakość produktów kosmetycznych;
  • jednostkach badawczych;
  • przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii kosmetyków;
  • koncernach kosmetycznych zajmujących się produkcją i dystrybucją kosmetyków i kosmeceutyków.

CHEMIA OGÓLNA

  • POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
  • TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
  • CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU


ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA OGÓLNA:

  • zna podstawowe grupy związków chemicznych, surowców i substancji wykorzystywanych w procesie produkcji wyrobów o określonych właściwościach użytkowych oraz metody ich pozyskiwania;
  • zna zasady planowania eksperymentu chemicznego i prawidłowej weryfikacji wiarygodności uzyskanych wyników, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania komputerowego oraz pogłębionej wiedzy z zakresu analizy matematycznej;
  • ma pogłębioną wiedzę o metodach analitycznych wykorzystywanych w procesie analizy jakości i bezpieczeństwa związków chemicznych, surowców, półproduktów, jak i gotowych produktów;
  • posiada umiejętność właściwego doboru metod, technik i narzędzi  niezbędnych do wyjaśnienia procesów, przemian i reakcji chemicznych;
  • posiada umiejętność posługiwania się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości surowców i gotowych produktów;
  • posiada umiejętność posługiwania się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości surowców i gotowych produktów;
  • dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów;
  • potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji na rynku pracy.


ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA OGÓLNA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • zakładach przemysłu spożywczego, kosmetycznego, chemicznego i farmaceutycznego
  • przedsiębiorstwach wodno-kanalizacyjnych
  • samodzielnych laboratoria badań i analiz
  • powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych
  • instytutach badawczych

CHEMIA ŻYWNOŚCI

  • ŚCIEŻKA KSZTAŁCENIA: Jakość i bezpieczeństwo żywności
  • POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
  • TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
  • CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU


ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI:

  • zna i charakteryzuje pojęcia z zakresu współczesnej toksykologii oraz metody analizy toksykologicznej żywności;
  • definiuje, opisuje i analizuje kierunki przemian oraz interakcje pomiędzy składnikami żywności zachodzące pod wpływem podstawowych procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności;
  • zna metody i techniki oraz ich praktyczne zastosowanie w analizie instrumentalnej i sensorycznej produktów spożywczych, uwzględniając przy tym wszystkie przygotowanie prób do analizy;
  • dokonuje analizy ilościowej z zastosowaniem metod wagowych, miareczkowych i instrumentalnych na podstawie procedur analitycznych;
  • posługuje się aparaturą wykorzystywaną w procesach technologicznych i laboratoryjnych w przemyśle spożywczym, potrafiąc przy tym przygotować raporty z zakresu utrzymania urządzeń i systemów technicznych;
  • przewiduje wpływ cech fizykochemicznych oraz interakcji i przemian składników żywności na jej jakość, trwałość i bezpieczeństwo podczas produkcji, przetwarzania i przechowywania;
  • ma świadomość istoty i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko oraz zdrowie człowieka, i związanej z tym odpowiedzialności za bezpieczeństwo dostępnych produktów spożywczych;
  • prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu chemika w branży spożywczej, rozumiejąc przy tym jego społeczną rolę.


ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną
  • jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych
  • jednostkach badawczych
  • przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności
  • koncernach rolno-spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności
  • firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów

DIETETYKA

  • ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA DO WYBORU: Dietetyka stosowana i Dietetyka kliniczna
  • POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
  • TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: LICENCJAT
  • CZAS TRWANIA: 3 LATA

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA Z UKOŃCZONĄ ŚCIEŻKĄ KSZTAŁCENIA DIETETYKA STOSOWANA:

  • zna i charakteryzuje rodzaje diet oraz rozumie konieczność ich różnicowania w zależności od założonych celów żywieniowych;
  • posiada zaawansowaną wiedzę na temat prawidłowego przebiegu diagnostyki dietetycznej, jest świadomy istoty analizy dostępnych badań diagnostycznych;
  • rozumie potrzebę aktywnego stylu życia w korelacji z różnym wiekiem klienta i/ lub stanem jego zdrowia, a ponadto zna mechanizmy funkcjonowania układów fizjologicznych człowieka w kontekście wysiłku fizycznego o różnym stopniu natężenia;
  • potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne i ogólnolekarskie przy ocenie stanu odżywiania klienta;
  • potrafi dokonać oceny postępów wdrożenia zaleconego postępowania dietetycznego oraz wprowadzić w razie konieczności modyfikację w sposobie żywienia;
  • potrafi dobrać rodzaj aktywności fizycznej do zastosowanego planu żywieniowego i wskazać korzyści z dostosowania do nowych wytycznych;
  • współpracuje ze specjalistami odpowiedzialnymi za wdrożenie i nadzór nad aktywnością fizyczną klienta;
  • jest świadomy odpowiedzialności za zdrowie i bezpieczeństwo swoich klientów.


ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA Z UKOŃCZONĄ ŚCIEŻKĄ KSZTAŁCENIA DIETETYKA KLINICZNA:

  • zna i charakteryzuje rodzaje diet leczniczych, wspomagających leczenie chorób przewlekłych;
  • ma wiedzę dotyczącą ryzyka interakcji leków z innymi lekami, pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami;
  • zna zasady tworzenia programów profilaktycznych mających na celu profilaktykę i leczenie dietetyczne wybranych chorób;
  • potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny diagnozowanej osoby;
  • wykonuje proste czynności oceniające organizm człowieka jako układ regulacji stabilnej; interpretuje dane liczbowe dotyczące podstawowych zmiennych fizjologicznych;
  • potrafi wdrożyć procedury z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych;
  • wykazuje odpowiedzialność za zdrowie i kondycję psychofizyczną klienta;
  • współpracuje z personelem medycznym odpowiedzialnym za przywrócenie zdrowia i dobrej kondycji pacjenta w zakresie wykluczenia ryzyka niedożywienia klinicznego.

 
ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
  • organizacjach konsumenckich
  • placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
  • szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela)

INŻYNIERIA OCHRONY ZDROWIA I PROMOCJA

  • ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA DO WYBORU: Bezpieczeństwo produktu kosmetycznego i Bezpieczeństwo żywności.
  • POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
  • TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: INŻYNIER
  • CZAS TRWANIA: 3,5 ROKU


ABSOLWENT STUDIÓW JEST PRZYGOTOWANY DO REALIZACJI NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ ORAZ WYKORZYSTANIA W PRAKTYCE ZAWODOWEJ PONIŻSZYCH KOMPETENCJI [DOTYCZY OBU ŚCIEŻEK KSZTAŁCENIA]:

  • rozumie znaczenie pojęć właściwych dla zdrowia, w tym zagadnień dotyczących promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej, a także wyjaśnia ich znaczenie dla prawidłowej komunikacji z otoczeniem społeczno-gospodarczym i interesariuszami wewnętrznymi;
  • ma wiedzę o zasadach zarządzania organizacjami systemu zdrowia publicznego, w tym również zarządzania wiedzą, jakością, usługami zdrowotnymi, ryzykiem, jak i informacją medyczną;
  • ma wiedzę o zasadach prawidłowej komunikacji, w tym również o możliwościach wykorzystania w tym procesie różnych rozwiązań informatycznych i innych form przekazu;
  • potrafi ocenić ryzyko wystąpienia zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów korzystających z produktów o określonych właściwościach użytkowych;
  • potrafi zaplanować i zainicjować działania w zakresie promocji zdrowia, edukacji zdrowotnej i ochrony zdrowia w zakładach produkujących produkty o pożądanych właściwościach użytkowych oraz w podmiotach z nimi współpracującymi;
  • posiada umiejętności pożądane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego w zakresie planowania kampanii społecznych o tematyce właściwej dla studiowanego kierunku;
  • posiada umiejętność zarządzania wiedzą, jakością, usługami zdrowotnymi, jak i bezpieczeństwem informacji medycznej;
  • opracowuje dane epidemiologiczne analizując przebieg obserwowanych zjawisk, wykorzystując do tego celu niezbędne narzędzia do analizy statystycznej.

 
ABSOLWENT STUDIÓW JEST PRZYGOTOWANY DO REALIZACJI NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ ORAZ WYKORZYSTANIA W PRAKTYCE ZAWODOWEJ PONIŻSZYCH KOMPETENCJI [DOTYCZY ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI]:

  • rozumie znaczenie zmysłów w ocenie sensorycznej i organoleptycznej jakości surowców i substancji wykorzystywanych w procesie produkcji, jak również gotowych produktów spożywczych,
  • zna wymagania w zakresie znakowania produktów spożywczych;
  • zna zasady zarządzania procesami i jakością na wszystkich etapach produkcji, dystrybucji i prowadzonych badań w przedsiębiorstwach produkcyjnych;
  • dokonuje analizy ilościowej i jakościowej surowców/ substancji, półproduktów, gotowych produktów spożywczych przy zastosowaniu znanych mu procedur analitycznych;
  • przewiduje wpływ cech fizykochemicznych oraz potencjalnie występujących interakcji podczas produkcji, dystrybucji i przechowywania, na jakość, trwałość i bezpieczeństwo produktu spożywczego;
  • ma świadomości znaczenia i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływ na środowisko oraz zdrowie człowieka.


ABSOLWENT STUDIÓW JEST PRZYGOTOWANY DO REALIZACJI NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ ORAZ WYKORZYSTANIA W PRAKTYCE ZAWODOWEJ PONIŻSZYCH KOMPETENCJI [DOTYCZY ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU KOSMETYCZNEGO]:

  • ma zaawansowaną wiedzę o metodach analitycznych wykorzystywanych w procesie analizy jakości i bezpieczeństwa surowców, półproduktów, jak i gotowych produktów kosmetycznych;
  • ma wiedzę w zakresie tworzenia koncepcji oraz produkcji produktów kosmetycznych;
  • ma usystematyzowaną wiedzę z zakresu technologii i inżynierii chemicznej właściwej dla poszczególnych gałęzi przemysłu;
  • posiada umiejętność posługiwania się aparaturą laboratoryjną, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości surowców i gotowych produktów kosmetycznych;
  • posiada umiejętność pracy z przepisami i normami polskimi oraz międzynarodowymi, odnoszącymi się do produkcji i dystrybucji produktów kosmetycznych, w celu dbania o ich jakość i bezpieczeństwo;
  • jest przygotowany do rozwijania dorobku zawodowego i zasad etyki zawodowej, uzależniając przy tym swoje działania od zmieniających się warunków społeczno-gospodarczych.

 
ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA OCHRONY ZDROWIA I PROMOCJA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • podmiotach leczniczych
  • podmiotach administracji samorządowej i państwowej wykonujących zadania z zakresu zdrowia publicznego
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych
  • laboratoriach kontroli jakości i badania bezpieczeństwa produktów kosmetycznych/ produktów żywności
  • laboratoriach analitycznych
  • podmiotach produkujących żywność, kosmetyki, w tym również produkty FMCG

KOSMETOLOGIA

  • POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
  • TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: LICENCJAT
  • CZAS TRWANIA: 3 LATA


ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU KOSMETOLOGIA:

  • posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu budowy i funkcjonowania organizmu ludzkiego na poziomie komórek, tkanek, narządów i układów;  
  • ma zaawansowaną wiedzę o bezpieczeństwie i skuteczności zabiegów upiększających, pielęgnacyjnych i wspomagających proces leczenia, będących w kompetencji kosmetologa;
  • zna rodzaje, zastosowanie, działanie oraz sposoby wytwarzania i aplikacji dostępnych na rynku produktów kosmetycznych;
  • potrafi przeprowadzić profesjonalną diagnostykę skóry i udzielić indywidualnej porady kosmetologicznej również w zakresie zaobserwowanych zmian skóry, kierując przy tym klienta do odpowiedniego lekarza specjalisty;
  • potrafi planować, projektować i realizować wybrany rodzaj zabiegu kosmetologicznego z zakresu kosmetologii pielęgnacyjnej, upiększającej, aparaturowej;
  • potrafi prawidłowo odczytywać receptury kosmetyków oraz opisy składu preparatów, co pozwala mu dobrać preparaty kosmetyczne w zależności od wybranego zabiegu i zamierzonego do uzyskania efektu końcowego;
  • jest świadomy własnych ograniczeń, potrafi zwrócić się o pomoc do innych specjalistów w trosce o dobro klienta oraz potrafi skutecznie zasugerować klientowi potrzebę konsultacji medycznej;
  • potrafi samodzielnie i właściwie organizować pracę w zgodzie z etyką zawodu kosmetologa oraz stosować się do zasad bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii.

 
ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU KOSMETOLOGIA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:

  • gabinetach kosmetycznych;
  • gabinetach odnowy biologicznej;
  • firmach kosmetycznych (działach dystrybucji i sprzedaży kosmetyków oraz szkoleń i kontroli jakości);
  • laboratoriach, w których przeprowadza się badanie skuteczności działania produktów kosmetycznych;
  • szkołach kosmetycznych
  • redakcjach profesjonalnych pism, podejmujących problematykę kosmetologii i kosmetyki.

PIELĘGNIARSTWO

  • POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
  • TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: LICENCJAT PIELĘGNIARSTWA
  • CZAS TRWANIA: 3 LATA

 

ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO:

Uzyskuje tytuł zawodowy licencjata pielęgniarstwa i posiada kompetencje, a także umiejętności posługiwania się szeroką wiedzą w zakresie dyscyplin naukowych, do których przyporządkowany został kierunek studiów. Dyplom studiów pierwszego stopnia otrzymuje absolwent, który w zakresie wiedzy jest przygotowany do wykonywania zawodu pielęgniarki, a zatem posiada szczegółową wiedzę  z zakresu pielęgniarstwa oraz ogólną wiedzę z zakresu nauk medycznych. Ponadto absolwent kierunku pielęgniarstwo potrafi korzystać z aktualnej wiedzy, dla zapewnienia bezpieczeństwa i wysokiego poziomu opieki, potrafi udzielać świadczeń w zakresie promowania, zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom, sprawowania całościowej i zindywidualizowanej opieki nad pacjentem niepełnosprawnym i umierającym, a także komunikowania się w miejscu pracy oraz samodzielnego wykonywania zawodu, zgodnie z zasadami etyki ogólnej i zawodowej. Absolwent studiów na kierunku pielęgniarstwo wykazuje się holistycznym podejściem do pacjenta przejawiającym się w poszanowaniu i respektowaniu jego praw. Absolwent rozumie organizację i prawne podstawy funkcjonowania systemu opieki zdrowotnej, a co więcej rozumie problemy i wyzwania współczesnego pielęgniarstwa w Polsce i na świecie. Ponadto absolwent zna język obcy na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posługuje się słownictwem specjalistycznym z zakresu pielęgniarstwa. Absolwent zdobywa wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, które pozwalają mu na podjęcia pracy zawodowej  w podmiotach wykonujących działalność leczniczą tj. w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej.


SZCZEGÓŁOWE MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA ABSOLWENTÓW STUDIÓW NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO OKREŚLONE SĄ W USTAWIE O ZAWODACH PIELĘGNIARKI I POŁOŻNEJ Z DNIA 15 LIPCA 2011 R. (DZ. U. Z 2011 NR 174 POZ. 1039):

  • zatrudnienie w podmiocie leczniczym na stanowiskach administracyjnych, na których wykonuje się czynności związane z przygotowywaniem, organizowaniem lub nadzorem nad udzielaniem świadczeń opieki zdrowotnej;
  • zatrudnienie w podmiotach zobowiązanych do finansowania świadczeń opieki zdrowotnej ze środków publicznych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027, z późn. zm.) lub urzędach te podmioty obsługujących, w ramach którego wykonuje się czynności związane z przygotowywaniem, organizowaniem lub nadzorem nad udzielaniem świadczeń opieki zdrowotnej;
  • zatrudnienie w organach administracji publicznej, których zakres działania obejmuje nadzór nad ochroną zdrowia;
  • pełnienie służby na stanowiskach służbowych w Inspektoracie Wojskowej Służby Zdrowia i innych jednostkach organizacyjnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, na których wykonuje się czynności związane z ochroną zdrowia i opieką zdrowotną;
  • pełnienie służby na stanowiskach służbowych w Centralnym Zarządzie Służby Więziennej i innych stanowiskach Służby Więziennej, na których wykonuje się czynności związane z przygotowywaniem, organizowaniem i nadzorem nad udzielaniem świadczeń opieki zdrowotnej przez podmiot leczniczy dla osób pozbawionych wolności;
  • zatrudnienie w domach pomocy społecznej określonych w przepisach o pomocy społecznej, z uwzględnieniem uprawnień zawodowych pielęgniarki określonych w ustawie;
  • zatrudnienie na stanowisku pielęgniarki w żłobku lub klubie dziecięcym, o których mowa w ustawie z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. Nr 45, poz. 235, Nr 131, poz. 764 i Nr 171, poz. 1016);
  • sprawowanie funkcji z wyboru w organach samorządu pielęgniarek i położnych lub wykonywanie pracy na rzecz samorządu.

Zdrowie Publiczne

  • POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA I STOPNIA
  • TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: LICENCJAT
  • CZAS TRWANIA: 3 LATA
  • ABSOLWENT STUDIÓW I STOPNIA NA KIERUNKU ZDROWIE PUBLICZNE:


  • prezentuje pogłębioną wiedzę na temat epidemiologii i prewencji chorób zakaźnych, niezakaźnych i cywilizacyjnych, w tym związanych z jakością środowiska, stylem życia, sposobem żywienia oraz innymi czynnikami ryzyka zdrowotnego;
  • rozumie znaczenie pojęć właściwych dla zdrowia, w tym zagadnień dotyczących promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej, a także wyjaśnia ich znaczenie dla prawidłowej komunikacji z otoczeniem społeczno-gospodarczym i interesariuszami wewnętrznymi;
  • posiada wiedzę na temat uwarunkowań i metod planowania oraz zarządzania strategicznego na różnych poziomach organizacyjnych systemu ochrony zdrowia;
  • posiada umiejętności pożądane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego w zakresie planowania kampanii społecznych o tematyce właściwej dla studiowanego kierunku;
  • posiada umiejętność zarządzania informacją, jakością, świadczeniami zdrowotnymi, jak i bezpieczeństwem danych i informacji medycznej;
  • potrafi dostrzec oraz wykorzystać psychologiczne i socjologiczne podłoże zachowań wobec zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem stosunku do aktywności fizycznej i racjonalnego odżywiania;
  • potrafi inicjować działania na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego;
  • jest przygotowany do rozwijania dorobku zawodowego i zasad etyki zawodowej, uzależniając przy tym swoje działania od zmieniających się warunków społeczno-gospodarczych.


MATURA 2024 - ARKUSZE
REKLAMA
Szkoły wyższe w mieście