Gadżety - Facet

Grill rządzi! Czyli dlaczego tak uwielbiamy grillować

2017-05-30 12:57:17 | Warszawa

Grill na dobre wyparł tradycyjne ogniska, nad którymi przygotowywaliśmy kiełbasy czy ziemniaki w popiele. Dzisiaj grillowanie jest czymś zupełnie normalnym, a Polacy nie wyobrażają sobie majówki bez tego urządzenia. Skąd się wziął grill i co wpłynęło na jego popularność?

Grillowanie to po prostu wykorzystanie rusztu umieszczonego nad źródłem ciepła do smażenia potraw. Ten sposób przygotowywania żywności był znany już w czasach prehistorycznych, kiedy to człowiek nie znał naczyń i innego sposobu termicznej obróbki. Według historyka doktora Howarda L. Taylora pierwsze przyrządy do gotowania były niemal na pewno drewnianym widelcem lub szpikulcem do trzymania mięsa nad ogniem. Później zaczęto wykorzystywać patyki oraz kamienie, a siatka podobna do znanego nam rusztu pojawiła się już na początku epoki żelaza.

Od patyków do nowoczesnego grilla

Pierwsze udokumentowane wzmianki o grillu znajdziemy u starożytnych Rzymian, a konkretnie u Marka Gawiusza, najbardziej znanego pisarza kulinarnego (14-37 n.e.). Taki sposób przygotowywania ciepłych potraw był wykorzystywany również na statkach podczas potraw morskich – był to jedyny sposób, aby zjeść coś ciepłego w trakcie długiej podróży. Podobno Krzysztof Kolumb podpatrzył ten sposób u Indian Arawak, których jedną z ulubionych metod gotowania i przechowywania żywności było umieszczanie jej na drewnianej ramie nad ogniem. Stąd też się wzięło prawdopodobnie słowo „barbecue” – tubylcy na Karaibach charakterystyczny drewniany ruszt nazywali „barbacoa”.

Współczesny sposób grillowania, czyli z wykorzystaniem specjalnego urządzenia, upowszechniło się po II wojnie światowej w USA, ponieważ tak właśnie wypoczywała klasa średnia poza miastem. Już wcześniej jednak grillowanie było znane. Na początku na amerykańskich podwórzach stały ciężkie i grube stalowe pojemniki przypominające grzyby. Później ktoś wpadł na pomysł, aby przeciąć stalowy bęben na pół i umieścić go na czterech nogach. Na pomysł półkolistego zamykanego grilla na trzech nogach wpadł George Stephen w 1951 roku, spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works, którego męczyła ciągła walka z wiatrem i dymem przy nieosłoniętych grillach. Grill gazowy został wymyślony w 1960 roku przez Williama G. Wepfera i Meltona Lancastera, pracowników gazowej firmy ARKLA.

Smaczne i tanie grillowanie

Smaczne i zdrowe jedzenie, które przygotowuje się tanio i właściwie samo – to atuty grilla. Walory tak przygotowanego jedzenia doceniono już w dawnych czasach, kiedy to pierwszy raz zakosztowano mięsa długo trzymanego w dymie (człowiek pierwotny wpadł podobno na to po pożarze lasu). Powodem, dla którego smażone potrawy z grilla są tak dobre i różnią się od dań pieczonych lub smażonych na oleju, są związki smakowe, które wytwarzają się w procesie grillowania. Kluczem jest więc powolne przygotowywanie potraw nie bezpośrednio w ogniu, ale w dymie.

Na popularność grillowania wpływa jego cena – samo urządzenie oraz przygotowywanie jedzenia jest po prostu tanie. Gdy przyjdzie spontaniczna ochota na opiekaną kiełbasę, grillowane warzywa czy owoce, wystarczy kupić jednorazowy grill za kilka złotych. Można również zainwestować w grill elektryczny, gazowy lub przenośny na brykiet i węgiel, który służyć będzie długimi latami. Samo paliwo do grilla też nie nadszarpuje kieszeni.
Różnorodność przepisów na grilla

Kluczem grillowania jest różnorodność. W tej kuchni jest tak wiele dań, smaków i potraw, że łatwo zaspokoić wszystkie gusta, czy to mięsożerców, wegetarian, osób na diecie fit. Można wybrać tradycyjne potrawy z grilla, jak karkówki, skrzydełka, kiełbasy, kaszankę, żeberka, szaszłyki, ale opiec również kolbę kukurydzy i owoce. Na grilla można wrzucić świeże ryby, marynowane piersi z kurczaka, faszerowane warzywa, sery, a wszystko to nabierze jeszcze większego smaku dzięki ziołowym dipom.

Po inspirujące przepisy na dania z grilla zapraszamy na stronę: https://www.makro.pl/swiat-produktow/grill

Kochamy towarzystwo

Już w czasach prehistorycznych ludzie gromadzili się wokół ognia, a nad nimi unosił się słodki zapach dymu i mięsa. Strudzeni wędrowcy zasiadali przy ognisku, wpatrując się w płomienie. Od dawna wierzono, że ogień jest źródłem energii, że człowiek czerpie z niego, aby utrzymać w równowadze ciało oraz duszę. Tak jak i w przypadku naszych przodków, tak i dzisiaj grillowanie staje się rytuałem.

Nie ma chyba w życiu większej przyjemności niż jedzenie i doborowe towarzystwo. Grill to symbol towarzyskiego i smakowitego sposobu bycia. Zachęca nas do zapraszania przyjaciół i rodziny, z którymi możemy porozmawiać, a przy tym bardzo dobrze zjeść. Goście mogą się angażować i robić własne jedzenie, sałatki i mięsa, a także pomóc w pilnowaniu potraw na grillu. Wokół grilla gromadzą się całe rodziny, a w słoneczną pogodę trudno wyobrazić sobie spotkanie z przyjaciółmi bez smakowitej woni unoszącej się w powietrzu.

Polacy na tyle uwielbiają grilla, że nawet w deszczową pogodę nie rezygnują i wystawiają grille na balkony lub do ogródków, gdy sami bawią się w zamkniętym pomieszczeniu. Grillowanie nawet w taką pogodę ma swój urok, ponieważ smaczne potrawy szybko pozwalają zapomnieć o brzydkiej pogodzie.

Artykuł Partnera

Słowa kluczowe: grill, makro, jedzenie na grilla, tani grill, grill elektryczny
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Prezenty na Dzień Chłopaka
Prezenty na Dzień Chłopaka

Gra komputerowa, perfuma, a może nowy portfel? Zobacz, co kupić facetowi!

Czesi
Pięć czeskich wynalazków, które podbiły świat

Oto patenty, bez których świat wyglądałby inaczej.

Iphone x
Tak wygląda najnowszy iPhone X! Znamy jego oficjalną cenę [WIDEO]

Marka Apple przygotowała na swój jubileusz szczególny model iPhone'a.

Polecamy
reklama Abonament komórkowy z telefonem czy bez?
Abonament komórkowy z telefonem czy bez?

Tylko niewielu z nas wie, że „promocyjna” cena telefonu oznacza dla nas zwiększoną opłatę abonamentową, w tym nie koniecznie dobrą ofertę.

Notebook jak samochód
Notebook jak samochód

Coraz częściej można się spotkać z faktem sygnowania produktów, w szczególności tych z wyższej półki cenowej przez znane firmy, lub osoby zupełnie mogło by się wydawać ni

Ostatnio czytane
reklama Abonament komórkowy z telefonem czy bez?
Abonament komórkowy z telefonem czy bez?

Tylko niewielu z nas wie, że „promocyjna” cena telefonu oznacza dla nas zwiększoną opłatę abonamentową, w tym nie koniecznie dobrą ofertę.

Notebook jak samochód
Notebook jak samochód

Coraz częściej można się spotkać z faktem sygnowania produktów, w szczególności tych z wyższej półki cenowej przez znane firmy, lub osoby zupełnie mogło by się wydawać ni

Popularne
Samsung 800 - mariaż nowoczesności i klasyki
Samsung 800 - mariaż nowoczesności i klasyki

Samsung U800 to najnowszy przedstawiciel serii Ultra Edition III, zapoczątkowej przez model Soul. Płaska, metalizowana obudowa, ozdobiona delikatną fakturą przypominającą linię włosów, wyraźnie nawiązuje do charakterystycznego „futurystycznego" stylu, jednak tym razem „duch doskonałości" przybiera klasyczny jednobryłowy kształt.

Zbita szybka w smartfonie? Znamy sposób na naprawę!
Zbita szybka w smartfonie? Znamy sposób na naprawę!

Jeżeli rozbiła Ci się szybka w telefonie dotykowym nie musisz jeszcze wymieniać całego aparatu.

Konkurs Ziaja
Polecamy