Grill rządzi! Czyli dlaczego tak uwielbiamy grillować
2017-05-30 12:57:17 | WarszawaGrill na dobre wyparł tradycyjne ogniska, nad którymi przygotowywaliśmy
kiełbasy czy ziemniaki w popiele. Dzisiaj grillowanie jest czymś
zupełnie normalnym, a Polacy nie wyobrażają sobie majówki bez tego
urządzenia. Skąd się wziął grill i co wpłynęło na jego popularność?
Grillowanie to po prostu wykorzystanie rusztu umieszczonego nad źródłem
ciepła do smażenia potraw. Ten sposób przygotowywania żywności był znany
już w czasach prehistorycznych, kiedy to człowiek nie znał naczyń i
innego sposobu termicznej obróbki. Według historyka doktora Howarda L.
Taylora pierwsze przyrządy do gotowania były niemal na pewno drewnianym
widelcem lub szpikulcem do trzymania mięsa nad ogniem. Później zaczęto
wykorzystywać patyki oraz kamienie, a siatka podobna do znanego nam
rusztu pojawiła się już na początku epoki żelaza.
Od patyków do nowoczesnego grilla
Pierwsze udokumentowane wzmianki o grillu znajdziemy u starożytnych Rzymian, a konkretnie u Marka Gawiusza, najbardziej znanego pisarza kulinarnego (14-37 n.e.). Taki sposób przygotowywania ciepłych potraw był wykorzystywany również na statkach podczas potraw morskich – był to jedyny sposób, aby zjeść coś ciepłego w trakcie długiej podróży. Podobno Krzysztof Kolumb podpatrzył ten sposób u Indian Arawak, których jedną z ulubionych metod gotowania i przechowywania żywności było umieszczanie jej na drewnianej ramie nad ogniem. Stąd też się wzięło prawdopodobnie słowo „barbecue” – tubylcy na Karaibach charakterystyczny drewniany ruszt nazywali „barbacoa”.
Współczesny sposób grillowania, czyli z wykorzystaniem specjalnego urządzenia, upowszechniło się po II wojnie światowej w USA, ponieważ tak właśnie wypoczywała klasa średnia poza miastem. Już wcześniej jednak grillowanie było znane. Na początku na amerykańskich podwórzach stały ciężkie i grube stalowe pojemniki przypominające grzyby. Później ktoś wpadł na pomysł, aby przeciąć stalowy bęben na pół i umieścić go na czterech nogach. Na pomysł półkolistego zamykanego grilla na trzech nogach wpadł George Stephen w 1951 roku, spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works, którego męczyła ciągła walka z wiatrem i dymem przy nieosłoniętych grillach. Grill gazowy został wymyślony w 1960 roku przez Williama G. Wepfera i Meltona Lancastera, pracowników gazowej firmy ARKLA.
Smaczne i tanie grillowanie
Smaczne i zdrowe jedzenie, które przygotowuje się tanio i właściwie samo – to atuty grilla. Walory tak przygotowanego jedzenia doceniono już w dawnych czasach, kiedy to pierwszy raz zakosztowano mięsa długo trzymanego w dymie (człowiek pierwotny wpadł podobno na to po pożarze lasu). Powodem, dla którego smażone potrawy z grilla są tak dobre i różnią się od dań pieczonych lub smażonych na oleju, są związki smakowe, które wytwarzają się w procesie grillowania. Kluczem jest więc powolne przygotowywanie potraw nie bezpośrednio w ogniu, ale w dymie.
Na popularność grillowania wpływa jego cena – samo urządzenie oraz przygotowywanie jedzenia jest po prostu tanie. Gdy przyjdzie spontaniczna ochota na opiekaną kiełbasę, grillowane warzywa czy owoce, wystarczy kupić jednorazowy grill za kilka złotych. Można również zainwestować w grill elektryczny, gazowy lub przenośny na brykiet i węgiel, który służyć będzie długimi latami. Samo paliwo do grilla też nie nadszarpuje kieszeni.
Różnorodność przepisów na grilla
Kluczem grillowania jest różnorodność. W tej kuchni jest tak wiele dań, smaków i potraw, że łatwo zaspokoić wszystkie gusta, czy to mięsożerców, wegetarian, osób na diecie fit. Można wybrać tradycyjne potrawy z grilla, jak karkówki, skrzydełka, kiełbasy, kaszankę, żeberka, szaszłyki, ale opiec również kolbę kukurydzy i owoce. Na grilla można wrzucić świeże ryby, marynowane piersi z kurczaka, faszerowane warzywa, sery, a wszystko to nabierze jeszcze większego smaku dzięki ziołowym dipom.
Po inspirujące przepisy na dania z grilla zapraszamy na stronę: https://www.makro.pl/swiat-produktow/grill
Kochamy towarzystwo
Już w czasach prehistorycznych ludzie gromadzili się wokół ognia, a nad nimi unosił się słodki zapach dymu i mięsa. Strudzeni wędrowcy zasiadali przy ognisku, wpatrując się w płomienie. Od dawna wierzono, że ogień jest źródłem energii, że człowiek czerpie z niego, aby utrzymać w równowadze ciało oraz duszę. Tak jak i w przypadku naszych przodków, tak i dzisiaj grillowanie staje się rytuałem.
Nie ma chyba w życiu większej przyjemności niż jedzenie i doborowe towarzystwo. Grill to symbol towarzyskiego i smakowitego sposobu bycia. Zachęca nas do zapraszania przyjaciół i rodziny, z którymi możemy porozmawiać, a przy tym bardzo dobrze zjeść. Goście mogą się angażować i robić własne jedzenie, sałatki i mięsa, a także pomóc w pilnowaniu potraw na grillu. Wokół grilla gromadzą się całe rodziny, a w słoneczną pogodę trudno wyobrazić sobie spotkanie z przyjaciółmi bez smakowitej woni unoszącej się w powietrzu.
Polacy na tyle uwielbiają grilla, że nawet w deszczową pogodę nie rezygnują i wystawiają grille na balkony lub do ogródków, gdy sami bawią się w zamkniętym pomieszczeniu. Grillowanie nawet w taką pogodę ma swój urok, ponieważ smaczne potrawy szybko pozwalają zapomnieć o brzydkiej pogodzie.
Artykuł Partnera