Opis
Ostatnie w tym roku spotkanie z cyklu "Tematy Tabu" a w nim: pokaz filmu: "Zanim przeklną nas dzieci" oraz spotkanie z Martą Paciorkowską, redaktor działu ekologia w magazynie VEGE!
Ołów, kadm, azotyn, nitryt, rtęć, pestycydy, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, konserwanty - to nie przepis na mieszankę wybuchową, to tylko niektóre ze składników przeciętnego obiadu, składającego się z zupełnie normalnych produktów: fasolki, kiełbasek, chleba, sera, wody... Nie zdajemy sobie sprawy, w jaki sposób i przy użyciu jakich chemikaliów produkuje się dziś żywność. Francuski rolnik uprawiający jabłka stosuje przeciętnie 32 preparaty chemiczne, zanim zbierze plon. Wśród nich są pestycydy, nawozy, środki do tępienia pasożytów i chwastów oraz wiele innych, zazwyczaj wysoce niebezpiecznych substancji. (mat. Against Gravity). Ten problem podejmuje film "Zanim przeklną nas dzieci" w reżyserii Jean-Paula Jauda.