Zmień miasto
Studia Logowanie / Rejestracja
Znajdujesz się w lokalnym wydaniu.

Poznaj historię pizzy w pigułce

2017-01-31

Protoplasta pizzy wcale nie jest włoskim „wynalazkiem”. Proste placki posypywane ziołami i skrapiane oliwą jadano w Babilonii, w starożytnym Egipcie i Grecji.  Do starożytnego Rzymu trafiły w V wieku naszej ery. Przez dwanaście wieków stanowiły pożywienie najuboższych mieszkańców włoskiego buta.

Od XVII wieku, kiedy zaczęto dodawać do placków pomidory, sprowadzane wówczas z Ameryki, potrawę docenili też bogatsi Włosi.

Rewolucja – rok 1899

Prawdziwy przełom w historii pizzy nastąpił w roku 1899 roku. Autorem rewolucji był neapolitański kucharz Rafaele Esposito. Przygotował na przyjazd królowej Małgorzaty Sabaudzkiej pizzę „patriotyczną”, na której zieleń bazylii, biel mozzarelli i czerwień pomidorów symbolizowały flagę Włoch. Nazwał ją od imienia królowej - „Margherita”. Tak przygotowana pizza musiała smakować władczyni i jej dworowi, bo wkrótce wypiekano ją w całych Włoszech. Potem, wraz z emigrantami, trafiła do Ameryki, a niedługo później stała się popularna w Europie.

Prawdziwa Margherita

Oryginalna pizza Margherita przygotowywana jest tylko w Neapolu. Do jej wyrobu używa się: pomidorów San Marzano, które uprawia się w okolicy Wezuwiusza, mozzarelli z mleka bawolego, mąki typu 0 lub bardzo drobno zmielonej 00, drożdży neapolitańskich lub browarnianych i świeżej bazylii. Ciasto jest wyrabiane ręcznie, formowane tylko dłońmi, bez użycia wałka, a następnie pieczone w piecu opalanym drewnem. Grubość placka nie może przekraczać 3mm, brzegi natomiast mają 2-3 cm.

Swój niepowtarzalny i trudny do odtworzenia gdzie indziej smak zawdzięcza świeżym składnikom pochodzącym z najbliższego regionu oraz umiejętnościom kucharzy. To oni zdolność wypieku smakowitych placków wyssali z mlekiem matki.

W samych Włoszech istnieje wiele wariantów tej pizzy. Nawet w Neapolu, gdzie powstał oryginalny wypiek, proponowane są dwie odmiany. Oprócz Margherity wypieka się też pizzę Marinara z dodatkami z pomidorów, czosnku, oregano i oliwy.

Wiele pizzerii, w tym Gusto Dominium (https://pizzaportal.pl/gusto-dominium/), stara się dosięgnąć tego ideału, jednak pod innym niebem niż włoskie nie jest możliwe. Mimo to, polska wersja pizzy neapolitańskiej smakuje wybornie, choć odrobinę inaczej.

Kariera pizzy w Polsce

Pierwsze pizzerie w Polsce pojawiły się dopiero w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Obecnie należą do najpopularniejszych lokali gastronomicznych. Drożdżowy placek z prostymi lub bardziej wykwintnymi dodatkami należy do ulubionych dań rodaków, na równi ze swojskim bigosem i kotletem schabowym.

Pizza to danie niedrogie, pożywne i sycące. Należy do najczęściej jadanych potraw „na mieście” czy zamawianych do domu. Każda gospodyni (i gospodarz) z lepszym czy gorszym skutkiem potrafi też przygotować samodzielnie własną wariację ciasta z dowolnie wybranymi dodatkami.

Pizza – moc możliwości

Nie ma jednego przepisu ani na ciasto, ani na dodatki. We Włoszech każdy region ma swoją odmianę pizzy. Na Sycylii wypieka się prostokątne placki z wieloma dodatkami, a obowiązkowe są czarne oliwki. Cecha wyróżniająca ten wypiek spośród innych to ser zapiekany pod sosem. Na Sardynii na placku niezbędne są karczochy, w Trydencie – grzyby, w Apulii – owoce morza. W Rzymie i w regionie Lazio placek dzieli się na 4 części i na każdej układa inne składniki.

Kucharze w Gusto Dominium korzystają z włoskich oryginalnych przepisów, choć również wprowadzają własne innowacje, które zadowalają najbardziej wybrednych smakoszy.

 

artykuł partnera

Dodaj do:
  • Wykop
  • Flaker
  • Elefanta
  • Gwar
  • Delicious
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Google
  • Yahoo
Komentarzedodaj komentarz

Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Brak komentarzy.

Niezbędnik studenta
FB dlaMaturzysty.pl reklama