Powstaje VMI Szkoła Kulinarna

2013-08-07 18:30:30 | Warszawa

Powstały nowe studia licencjackie – Food Design w szkole VMI Culinary School. Studia te mają kształcić przyszłych szefów kuchni, menedżerów restauracji, dziennikarzy kulinarnych i innych fachowców pracujących w przemyśle gastronomicznym.

W Radzie Programowej VMI Szkoły Kulinarnej zasiadają: Barbara i Piotr Adamczewscy, Paweł Oszczyk, Hanna Szymanderska, Karol Okrasa, Wojciech Bońkowski, Sebastian Krauzowicz, Jan Babczyszyn, Bogdan Gałązka, Artur Moroz, Jarosław Dumanowski, Daniel Pawełek oraz Monika Kucia, która jest jednocześnie dyrektorem ds. rozwoju VMI Szkoły Kulinarnej.

Wśród wykładowców znaleźli się najlepsi specjaliści w swoich dziedzinach, min.:
* Piotr Adamczewski – dziennikarz i autor książek kulinarnych – będzie uczyć historii smaku i kuchni międzynarodowych,
* Barbara Adamczewska – pisarka kulinarna – będzie opowiadać o kuchni polskiej i polskich kuchniach regionalnych;
* Paweł Oszczyk, szef kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, będzie uczył komponowania składników i tworzenia autorskich dań;
* Wojciech Bońkowski, krytyk winiarski, będzie odkrywał przed studentami tajniki wina, a także uczył łączenia wina z potrawami i budowania karty win w restauracji;
* Jan Babczyszyn – prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, będzie prowadził zajęcia seminaryjne Laboratorium Smaku, nowatorskie warsztaty z udziałem ekspertów z różnych dyscyplin gastronomii, pasjonatów, producentów i eksperymentatorów, którzy podzielą się ze studentami swoimi doświadczeniami i tajnikami własnego warsztatu.

Ponadto w systemie warsztatowym Karol Okrasa i Adam Chrząstowski będą uczyć specyfiki kuchni polskiej, techniki gotowania. Trwają jeszcze rozmowy z innymi potencjalnymi wykładowcami.

Poza zajęciami praktycznymi studenci będą kształcić się w dziedzinie „sztuki kulinarnej”, omawiając food design, kulturę stołu, historię wyżywienia czy antropologię jedzenia. Tym zagadnieniom zostaną poświęcone w dużym stopniu studia podyplomowe.

Koordynatorka projektu Monika Kucia mówi: - Moim marzeniem i aspiracją jest stworzenie w Polsce ośrodka myśli kulinarnej. Obserwuję ogromne zainteresowanie edukacją w tym zakresie, szefowie kuchni mają ogromny problem z kompletowaniem zespołów. Wyjątkowość tego projektu polega na tym, że dajemy studentom kontaktu z bardzo różnymi osobowościami i stylami kreowania i gotowania, a przede wszystkim stwarzamy laboratoryjne warunki do pracy i nauki. Pokazujemy im także kuchnię jako element kultury i tożsamości, inspirujemy ich do własnych poszukiwań historycznych i antropologicznych. Grupujemy w jednym miejscu szereg profesjonalistów i w sposób systemowy udostępniamy ich wiedzę i umiejętności młodym ludziom, którzy pragną się kształcić. Chodzi o to, by ich poszukiwania własnego stylu odbywały się przez solidną fachowość, a jednocześnie, by chronić wrażliwość i indywidualizm.

Zajęcia rozpoczną się w październiku 2013 r., rekrutacja trwa. Czesne wynosi 1335 zł / miesiąc. Szkoła chce wprowadzić system mecenatu dla potrzebujących dofinansowania, by mogli wejść pod opiekę finansową firm z branży, otrzymując stypendia.

Zapraszamy na stronę internetową: WWW.szkolakulinarna.edu.pl oraz www.culinaryschool.edu.pl, obecnie dostępny jest fanpage na Facebooku i strona internetowa VIAMODA INDUSTRIAL.

W sierpniu, w wybrane środy i soboty, odbywają się spotkania informacyjne na terenie Soho Factory w restauracji Warszawa Wschodnia.

Najbliższe spotkania:
* 10 i 24 sierpnia, sobota, godz. 10-12
* 28 sierpnia, środa, godz. 17-19.
* 31 sierpnia, w sobotę, w godz. 12-14 zapraszamy na warsztaty z poszukiwaczem dawnych smaków, szefem kuchni Maciejem Nowickim i spotkanie z dziennikarzami kulinarnymi: Barbarą i Piotrem Adamczewskimi do Whirlpool Academy na terenie Soho Factory.


O FOOD DESIGN

Specjalność FOOD DESIGN będzie należeć do obszaru kształcenia z zakresu wzornictwa, gastronomii, dietetyki i kultury stołu. Specjalność ma charakter interdyscyplinarny i jest powiązana z takimi kierunkami studiów jak historia, sztuka, geografia, technologia żywności i żywienie człowieka, zootechnika i towaroznawstwo, dziennikarstwo oraz zarządzanie. Tu kształcić się będą przyszli szefowie kuchni, menedżerowie restauracji, dziennikarze kulinarni, fachowcy pracujący we wszystkich sektorach szeroko rozumianego przemysłu gastronomicznego, profesjonaliści umiejący łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowoczesnych technik kulinarnych, znajomości produktów i trendów oraz z rzeczywistą znajomością zasad rynku.

Studenci FOOD DESIGN zdobędą wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, które pozwolą im zdobyć pracę w restauracjach z najwyższej półki. Będą posiadali zarówno przygotowanie w zakresie technik kulinarnych, jak i pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych o odpowiedniej jakości i przydatności technologicznej. Będą znali zarówno historię i oblicza kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych, jak i kuchnie świata oraz historię i obyczajowość związaną z kulturą stołu. Zostaną przygotowani do prowadzenia zakładu gastronomicznego zarówno od strony zarządczej, technologicznej, ekonomicznej i organizacyjno-prawnej, jak i do kształcenia i doskonalenia personelu oraz edukacji kulinarnej. Zdobędą umiejętności w zakresie autoprezentacji i kształtowania swojego wizerunku oraz odpowiednie zaplecze intelektualne inspirujące do własnych, autorskich poszukiwań w zakresie sztuki kulinarnej.

Eksperci o koncepcji kształcenia VMI Culinary School/VMI Szkoła Kulinarna:

Karol Okrasa
Od kilkunastu lat rynek gastronomii przeżywa renesans. Rynek ten ciągle jest jednak mało stabilny i szuka dla siebie sformalizowanego kierunku.
Dlatego dobrze wykształceni absolwenci, dobrze przygotowani  pod względem obowiązujących trendów, ale i tacy którzy będą te trendy wyznaczać, mają większe szanse na znalezienie godnej pracy.

Piotr Adamczewski
Sztukę gotowania mogą uprawiać tylko ludzie inteligentni, mądrzy i swobodnie poruszający się po wszelkich obszarach kultury. Aby gotować z talentem trzeba tę umiejętność zdobyć kształcąc się u wybitnych mistrzów kuchni, ale także być ekspertem w dziedzinie barw, dźwięków, aromatów czyli być człowiekiem o dobrym smaku!

ip

Słowa kluczowe: viamoda industrial warszawa culinary school szkoła kulinarna specjalność food design rekrutacja

Komentarze, opinie, wypowiedzi (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Brak komentarzy. Bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Aktualności

Rekrutacja na studia w 2024 roku - co zmieniło się w porównaniu z poprzednimi latami?

Zobacz, co będzie brane pod uwagę podczas rekrutacji na studia.

Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie zaprasza maturzystów na Dzień Otwarty

Wydarzenie odbędzie się 19 kwietnia 2024 roku w gmachu głównym (ul. Podchorążych 2).

Jak wygląda matura ustna z języka polskiego?

Zobacz, jak przebiega egzamin krok po kroku.

Stypendia Pomostowe - most do lepszej przyszłości

Aż 10 tys. złotych wsparcia dla młodzieży, która poza dobrymi wynikami w nauce, spełnia pozostałe warunki programu.

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Rusza 4. edycja programu edukacyjnego dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych "Złote Szkoły NBP"

Hasłem przewodnim czwartej edycji programu jest: "Polski złoty w obiegu od 100 lat - NBP i jego funkcja emisyjna".

Jakie są szanse na dostanie się na studia w 2024 roku?

Zobacz, co jest ważne przy rekrutacji na studia.

Studniówka przed maturą: najważniejsze wydarzenie dla każdego maturzysty!

Studniówka jest symbolicznym pożegnaniem z jednym etapem życia i powitaniem drugiego.

MATURA 2024 - ARKUSZE
REKLAMA
Ostatnio czytane