Świetny przepis na nalewkę z pigwy ze spirytusem
2019-08-26 09:51:14 | WarszawaNalewka z pigwy z dodatkiem spirytusu może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem i grypą. Stanowi bogactwo witaminy C i przeciwutleniaczy, dlatego będzie nieoceniona szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jaki jest przepis na likier z pigwy?
Właściwości lecznicze pigwy
Owoce pigwy są żółte i wyglądem przypominają małe gruszki, stąd też często nazywane są jabłkowymi owocami. W stanie surowym nie nadają się do spożycia, ponieważ ich miąższ jest twardy, a smak kwaśny. Niemniej są bardzo aromatyczne, dlatego można z nich przygotować wiele przetworów, w tym dżemów, soków czy nalewek na spirytusie.
Pigwa jest źródłem cukrów, kwasów organicznych, garbników, pektyn i olejku lotnego. Najwięcej jednak posiada witaminy C, która ma korzystny wpływ na nasz układ odpornościowy. W owocach pigwy nie brakuje też witamin z grupy B i cennych związków mineralnych (miedź, magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń), które wspomagają walkę z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. W związku z tym pigwa będzie skutecznym lekarstwem na przeziębienie, kaszel lub jesienne przesilenie. Więcej na temat właściwości likieru z pigwy na spirytusie znajdziesz w tym artykule (https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-pigwy-na-spirytusie-lub-z-miodem-wlasciwosci-przepis-krok-po-kroku/).
Pigwa na dolegliwości układu pokarmowego
Pigwa wykorzystywana jest do leczenia grypy i przeziębienia, ale też może być remedium na dolegliwości przewodu pokarmowego i trawiennego. W tym przypadku surowcem leczniczym będą nasiona pigwy. Przygotowane z nich napary pomogą złagodzić niestrawność, a także pokonać zgagę. Maceraty z pigwy będą idealne dla osób cierpiących na nadmierną fermentację jelitową lub stanu zapalne układu pokarmowego. Co więcej, nasiona pigwy przyspieszają przemianę materii i wspierają metabolizm, dlatego będą idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Mogą po nie sięgnąć również osoby, które regularnie zażywają leki, gdyż pigwa skutecznie wzmacnia wątrobę.
Nalewka z pigwy ze spirytusem - przepis
Wykonanie leczniczej nalewki z pigwy na spirytusie jest bardzo łatwe. Do przygotowaniu likieru będziesz potrzebować:
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru,
- 0,5 l wódki,
- 0,5l spirytusu.
Na początku myjemy owoce pigwy i ścieramy je ze skórką na tarce z grubymi oczkami. Następnie wkładamy je do szklanego naczynia, zasypujemy cukrem i przykrywamy papierem pergaminem. Po upływie siedmiu dni miksturę zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy naczynie. Tak przygotowania nalewka z pigwy na spirytusie powinna leżakować przez miesiąc.
Po tym czasie konieczne jest filtrowanie likieru z pigwy poprzez odcedzenie masy owocowej. W tym przypadku pomocna może okazać się gaza, filtr do kawy lub bibuła filtracyjna. Możliwe jest też rozcieńczenie roztworu w wódce – dzięki temu nasza nalewka będzie działała wzmacniająco. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością spożywanej nalewki pigwy ze spirytusem. Zalecana dzienna dawka to jedna łyżeczka.
Artykuł Partnera
fot. stock.adobe.com/Vladyslav Siaber