Podbiła serca i podniebienia wymagających jurorów 7. edycji programu „MasterChef”, popularnego kulinarnego show stacji TVN. Brawurowo pokonała 14 przeciwników, a wcześniej setki kandydatów, zdobyła sympatię telewidzów i laur najlepszego kucharza w Polsce. Dzięki wygranej Ola Nguyen wydała książkę „Mozaika smaków” (Burda Książki), o której opowie już 28 stycznia podczas spotkania w salonie Empik Arkadia.
Na kartach swojej apetycznej książki zwyciężczyni ostatniej edycji programu „MasterChef” proponuje czytelnikom bliskie i dalekie kulinarne wyprawy. Pisze o prawdziwej radości, jaką daje dzielenie się z najbliższymi smakiem i własnoręcznie przygotowanymi potrawami. „Mozaika smaków” to zwieńczenie pielęgnowanej przez lata pasji i ciężkiej pracy, która doprowadziła nową „master chef” do zwycięstwa.
Książka jest zbiorem przepisów na potrawy proste, pyszne i aromatyczne, takie jak pomarańczowa zupa mocy, puszyste dyniowe gnocchi lub pstrąg polany szmaragdowym sosem. To także kompendium wiedzy o kuchni wietnamskiej i inspirowanych nią smakołykach – kokosowym crème carmel z imbirem i kaczką dymiona ryżem i zieloną herbatą. Podczas spotkania autorka opowie o przygodzie z gotowaniem i być może zdradzi ambitnym miłośnikom kuchni receptury na swoje przebojowe dania, np. na piekielnie dobry crème brûlée na bazie czarnego sezamu i wyjątkowy dżem z pomidorów, który pojawił się jako dodatek do tiramisu w finale programu „MasterChef”.
Ola Nguyen – urodziła się w 1997 roku w Wietnamie, 7 lat później przeprowadziła się z rodziną do Polski. Studiuje finanse w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Uwielbia kuchnię wietnamską i polską.