Poznaj historię pizzy w pigułce
2017-01-31 17:41:22 | WarszawaProtoplasta pizzy wcale nie jest włoskim „wynalazkiem”. Proste placki posypywane ziołami i skrapiane oliwą jadano w Babilonii, w starożytnym Egipcie i Grecji. Do starożytnego Rzymu trafiły w V wieku naszej ery. Przez dwanaście wieków stanowiły pożywienie najuboższych mieszkańców włoskiego buta.
Od XVII wieku, kiedy zaczęto dodawać do placków pomidory, sprowadzane wówczas z Ameryki, potrawę docenili też bogatsi Włosi.
Rewolucja – rok 1899
Prawdziwy przełom w historii pizzy nastąpił w roku 1899 roku. Autorem rewolucji był neapolitański kucharz Rafaele Esposito. Przygotował na przyjazd królowej Małgorzaty Sabaudzkiej pizzę „patriotyczną”, na której zieleń bazylii, biel mozzarelli i czerwień pomidorów symbolizowały flagę Włoch. Nazwał ją od imienia królowej - „Margherita”. Tak przygotowana pizza musiała smakować władczyni i jej dworowi, bo wkrótce wypiekano ją w całych Włoszech. Potem, wraz z emigrantami, trafiła do Ameryki, a niedługo później stała się popularna w Europie.
Prawdziwa Margherita
Oryginalna pizza Margherita przygotowywana jest tylko w Neapolu. Do jej wyrobu używa się: pomidorów San Marzano, które uprawia się w okolicy Wezuwiusza, mozzarelli z mleka bawolego, mąki typu 0 lub bardzo drobno zmielonej 00, drożdży neapolitańskich lub browarnianych i świeżej bazylii. Ciasto jest wyrabiane ręcznie, formowane tylko dłońmi, bez użycia wałka, a następnie pieczone w piecu opalanym drewnem. Grubość placka nie może przekraczać 3mm, brzegi natomiast mają 2-3 cm.
Swój niepowtarzalny i trudny do odtworzenia gdzie indziej smak zawdzięcza świeżym składnikom pochodzącym z najbliższego regionu oraz umiejętnościom kucharzy. To oni zdolność wypieku smakowitych placków wyssali z mlekiem matki.
W samych Włoszech istnieje wiele wariantów tej pizzy. Nawet w Neapolu, gdzie powstał oryginalny wypiek, proponowane są dwie odmiany. Oprócz Margherity wypieka się też pizzę Marinara z dodatkami z pomidorów, czosnku, oregano i oliwy.
Wiele pizzerii, w tym Gusto Dominium (https://pizzaportal.pl/gusto-dominium/), stara się dosięgnąć tego ideału, jednak pod innym niebem niż włoskie nie jest możliwe. Mimo to, polska wersja pizzy neapolitańskiej smakuje wybornie, choć odrobinę inaczej.
Kariera pizzy w Polsce
Pierwsze pizzerie w Polsce pojawiły się dopiero w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Obecnie należą do najpopularniejszych lokali gastronomicznych. Drożdżowy placek z prostymi lub bardziej wykwintnymi dodatkami należy do ulubionych dań rodaków, na równi ze swojskim bigosem i kotletem schabowym.
Pizza to danie niedrogie, pożywne i sycące. Należy do najczęściej jadanych potraw „na mieście” czy zamawianych do domu. Każda gospodyni (i gospodarz) z lepszym czy gorszym skutkiem potrafi też przygotować samodzielnie własną wariację ciasta z dowolnie wybranymi dodatkami.
Pizza – moc możliwości
Nie ma jednego przepisu ani na ciasto, ani na dodatki. We Włoszech każdy region ma swoją odmianę pizzy. Na Sycylii wypieka się prostokątne placki z wieloma dodatkami, a obowiązkowe są czarne oliwki. Cecha wyróżniająca ten wypiek spośród innych to ser zapiekany pod sosem. Na Sardynii na placku niezbędne są karczochy, w Trydencie – grzyby, w Apulii – owoce morza. W Rzymie i w regionie Lazio placek dzieli się na 4 części i na każdej układa inne składniki.
Kucharze w Gusto Dominium korzystają z włoskich oryginalnych przepisów, choć również wprowadzają własne innowacje, które zadowalają najbardziej wybrednych smakoszy.
artykuł partnera