Dentysta radzi - w jaki sposób chronić szkliwo zębów
2020-09-22 15:40:22 | WarszawaJaką rolę odgrywa szkliwo?
Szkliwo chroni wnętrze zęba przed czynnikami zewnętrznymi: zalicza się do nich nie tylko pokarmy, ale również kwasy i bakterie, które pojawiają się w jamie ustnej na skutek spożywanych produktów. Szkliwo sprawia, że możliwym jest jedzenie lodów czy picie gorącej herbaty bez narażenia zębów na uszkodzenia, a nas na potworny ból. Dodatkowo warto dbać o szkliwo gdyż, jest ono odpowiedzialne za efektowny błysk zębów, kiedy się uśmiechamy - radzi specjalista gabinetu stomatologicznego z warszawskiego Bemowa niebodent.pl.
Jak dbać o szkliwo?
- ograniczaj kwaśne produkty (owoce cytrusowe, soki, wino). A jeśli już je spożywasz, rób to w trakcie posiłków, w których występują również inne produkty. W innych przypadkach pamiętaj, aby przepłukać jamę ustną czystą wodą
- ograniczaj cukier: słodycze, suszone owoce i napoje gazowane powinny być spożywane w umiarkowanej ilości (a ze słodyczy i gazowanych napojów można zrezygnować jedynie z korzyścią dla zdrowia)
- pij wodę - dzięki temu Twoja ślina będzie rzadsza i obfita, co pomoże w czyszczeniu zębów i neutralizacji kwasów
- jeśli dolega Ci refluks czy zgaga - koniecznie udaj się do lekarza (cofanie się treści żołądkowej, w tym kwasów, może prowadzić do uszkodzenia szkliwa)
- dbaj o zęby... ale niezbyt mocno! używaj średnich i miękkich szczoteczek oraz nie szczotkuj zębów nazbyt intensywnie
- szczotkuj zęby co najmniej dwa razy dziennie, a najlepiej po każdym posiłku. Pamiętaj jednak, że po kwaśnych produktach należy najpierw przepłukać jamę ustną wodą i odczekać kilka minut przed przystąpieniem do czyszczenia zębów
- stosuj pastę z fluorem - związek ten posiada potwierdzoną skuteczność w ochronie szkliwa i używany jedynie do szczotkowania zębów w zalecanych proporcjach nie jest toksyczny!
- pamiętaj o przestrzeniach międzyzębowych: korzystaj ze szczoteczek sonicznych i nitki dentystycznej
- stosuj płyn do płukania jamy ustnej z fluorkiem, aby dodatkowo chronić zęby przed erozją kwasową i próchnicą. Wybieraj te bez alkoholu
- chrup na zdrowie: warzywa takie jak marchewka, kalarepa, seler czy ogórek, ale również owoce jak jabłka czy gruszki doskonale pobudzają ślinianki do pracy, dodatkowo neutralizują działanie cukrów i pomagają oczyścić zęby
- regularnie odwiedzaj dentystę: profilaktyczne wizyty u stomatologa pozwalają na uchwycenie ewentualnych ubytków szkliwa na bardzo wczesnym stadium i zapobieganie dalszemu rozwojowi choroby.
Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzenia szkliwa?
- działanie kwasów produkowanych przez bakterie
- picie słodkich napojów gazowanych i kwaśnych soków owocowych
- spożywanie kwaśnych i słodkich posiłków
- refluks żołądkowo-przełykowy i zgaga
- nieprawidłowa technika szczotkowania zębów, tzw. szorowanie w poziomie
- mycie zębów po kwaśnych posiłkach bez uprzedniego wypłukania jamy ustnej wodą
- bagatelizowanie objawów stomatologicznych wymagających konsultacji
Jakie objawy wskazują na uszkodzenie szkliwa?
- wrażliwość na gorące i zimne produkty spożywcze
- wrażliwość na słodkie i słone produkty (wrażenie "wbijanej szpilki")
- przeświecanie zębiny przez szkliwo
- powstawanie charakterystycznych zaokrąglonych bruzd i guzków