Pomysłowi studenci SGGW
2008-03-17 11:12:59 | WarszawaStudenci SGGW zwyciężyli w konkursie Culinar Cup, międzynarodowym konkursie trendów w przemyśle spożywczym.
Nagrodzony projekt składa się z 4 pomysłów. Pierwszym jest Nutrigenomiczny Dietetyk, specjalny program, który ma funkcjonować w telefonach komórkowych. Dzięki niemu będzie można dobrać dietę odpowiednią do naszego stanu zdrowia, wieku i potrzeb.
Drugą koncepcją studentów warszawskiej uczelni są opakowania w kształcie rombu. Pozwolą one łączyć gotowe, kupowane w sklepie posiłki w dowolnych proporcjach.. Będzie więc można, niczym z puzzli, ułożyć własny talerz z taką ilością sałaty czy mięsa, na jaką mamy ochotę.
Jurorom spodobał się także projekt specjalnego podgrzewacza do posiłków, który wykorzystuje odwracalną reakcję egzotermiczną krystalizacji octanu sodu. Mógłby posłużyć do podgrzewania posiłków umieszczonych w rombach-puzzlach.
Czwarty pomysł to napoje z owoców i warzyw oparte na serwatce kwasowej - produkcie ubocznym w procesie wytwarzania białego sera. Serwatka, mimo że zdrowa, w Polsce była dotąd wykorzystywana tylko w 5%.
Zwycięska drużyna w składzie Magdalena Wocial, Małgorzata Zakrzewska, Michał Włodarski, Łukasz Piwnicki i Michał Olkowski za swoje innowacyjne pomysły otrzymała 8500 EURO.
(MKA)