Smaki kultury chińskiej w SWPS
2013-12-04 16:42:28 | WarszawaJakie są podobieństwa i różnice w kuchni chińskiej i polskiej? Jaki smak mają słodycze z Azji? Jak zachować się w towarzystwie Chińczyków przy stole? Odpowiedzi na te pytania poznają uczestnicy Dnia Chińskiego w SWPS, organizowanego przez Koło Naukowe Studiów Azjatyckich. Spotkanie odbędzie się 12 grudnia 2013 r. w godz. 12.00-16.30 przy ul. Chodakowskiej 19/31. Wstęp wolny.
– Podczas Dnia Chińskiego Koło Naukowe Studiów Azjatyckich zaprezentuj bardzo istotny aspekt kultury chińskiej, jakim są kulinaria. Zapraszamy złaknionych doświadczeń prosto z Państwa Środka – mówi Dominika Janus, organizatorka wydarzenia, przewodnicząca Koła. Na uczestników czeka wiele atrakcji, w tym konkursy, degustacja kuchni chińskiej i malezyjsko-chińskich słodyczy oraz pokaz filmu dokumentalnego o kulinarnych zwyczajach mieszkańców Państwa Środka.
Wykład inaugurujący o kulturze picia herbaty wygłosi Ksawery Burski, były ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Chinach, orientalista SWPS. Komentarza do wykładu udzieli Li Yi-Nan, Sekretarz Wydziału Kultury przy Ambasadzie Chińskiej Republiki Ludowej w Warszawie. – Picie herbaty, a raczej celebrowanie jej parzenia i spożywania jest ważnym elementem zrozumienia obyczajów azjatyckich – wyjaśnia Dominika Janus.
Dlaczego uścisk dłoni powinien trwać nie dłużej niż 10 sekund? Czym są karty wizytowe i dlaczego pełnią tak ważną rolę w relacjach z partnerami z Chin? O istotnych komponentach kultury chińskiej oraz etykiecie biznesowej opowie Piotr Karpiński, sinolog i właściciel firmy specjalizujący się w wyjazdach do krajów azjatyckich, podczas wykładu „Savoir Vivre. Jak pozyskać, a nie zrazić sobie chińskich partnerów”.
Więcej informacji o wydarzeniu oraz szczegółowy program znajduje się na stronie www.swps.pl w zakładce „aktualności”.
ip