Wszystkie wymiary mięsa na konferencji w SWPS
2014-06-17 14:03:25 | WarszawaMięso to nie tylko jeden z podstawowych elementów diety człowieka, ale również symbol o społeczno-kulturowym wymiarze. Czym tak naprawdę jest? Jaką rolę odgrywa w naszym życiu? O mięsie z niecodziennej perspektywy będzie można posłuchać 23 i 24 czerwca w SWPS przy ul. Chodakowskiej 19/31 w Warszawie.
Pytanie o to, czym tak naprawdę jest mięso stanowi jeden z bardziej złożonych problemów współczesnej humanistyki. Silnie związane z rytualnymi ofiarami, cielesnością i przemocą, posiada niezliczoną ilość konotacji. Uczestnicy konferencji rozważać będą szeroko pojętą definicję mięsa, koncentrując się głównie na jego społecznym wymiarze i znaczeniu w kulturze.
Rytualny ubój zwierząt, historia mięsa w Polsce, kanibalizm oraz przemoc w bajkach dla dzieci – wykłady na m.in. te tematy odbędą się pierwszego dnia konferencji w SWPS. Wydarzenie otworzy wystąpienie Dariusza Gzyry ze Stowarzyszenia Empatia dotyczące wizerunków zwierząt w reklamie. O godz. 19.00 przy ul. Zwycięzców 49, w dawnym sklepie mięsnym, a teraz klubokawiarni Towarzyska będzie można uczestniczyć w panelu dyskusyjnym „Co to jest mięso? O definiowaniu mięsa jako rzeczy-(nie)do-jedzenia”. Udział w nim wezmą dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka (historyk i antropolog jedzenia), Marta Dymek (Jadlonomia.com), Maciej Nowak (krytyk kulinarny) oraz Jakub Urbański (Fabryka Owadów).
Kolejnego dnia eksperci skupią się na obecności mięsa w tekstach kultury: filmach, poezji, malarstwie oraz roli jaką odgrywa pożywienie w społeczeństwach całego świata. Po zakończonych wykładach nadejdzie czas na chwilę grozy. O godz. 18.30 w klubokawiarni Towarzyska rozpocznie się projekcja filmu „Noc żywych trupów” oraz dyskusja na jego temat.
Organizatorami wydarzenia są Instytut Kulturoznawstwa SWPS oraz Studenckie Koło Filmowe „Kinematograf”. Wstęp na konferencję jest bezpłatny dla słuchaczy.
Więcej informacji na stronie swps.pl w zakładce Nauka i rozwój.
ip