Wiadomości - Artykuły

Startuje najbardziej sensacyjny Restaurant Week w historii

2024-03-13 11:22:28 | Warszawa

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Laba Rosalia

Miejsce, które jak mówią właściciele - zostało stworzone z miłości do Polski i kultury słowiańskiej. Wśród polnych, ludowych kwiatów malowanych przez artystki z Zalipia i pająków ze słomy i kolorowych papierków, odkryjemy autentyczną, sezonową polską kuchnię w najlepszym wydaniu. Zgrany zespół Rosali z okazji Festiwalu przygotował wyjątkowe menu, które idealnie wpasowuje się w newstalgiczny klimat wiosennej edycji. Na przystawkę marynowana w rumianku i prosecco kalarepa z kiszonym selerem, szczypiorkową oliwą (menu A) oraz siekany tatar z opalanej, polskiej bavetty z majonezem grzybowym (umami w  punkt!), pudrem grzybowym i kiszonym kalafiorem (menu B). Danie główne to podlaska baba ziemniaczana na kefirze z marynowaną czerwoną cebulą i pierzynką z dojrzewającego sera, lub biała, domowa kiełbasa, której żadna babcia nie powstydziłaby się na Wielkanoc, puree ziemniaczane, blue Wańczyk i świeży koperek. Na deser dwie pozycje, które stanowią bestsellery stałej karty, do wyboru: Pani Walewska, czyli kruche ciasto, krem budyniowy, domowa konfitura z czarnej porzeczki, lub sernik z białej czekolady z sosem z rokitnika, który na długo pozostanie w naszej pamięci. Jeśli jakimś cudem uchowaliście się bez miłości do serników to ten na pewno ją rozpali.

MagariMagari

Przy ul. Widok 9 w Hotelu PURO znajduje się prawdziwe La Dolce Vita- towarzystwo Bliskich, pyszne, włoskie jedzenie i nonszalancka radość z życia. Menu na RestaurantWeek® to kwintesencja wiosennej Itali. Propozycja przystawki to zupa z białych szparagów, chrupiące jajko, Grana Padano i szczypiorek. Na danie główne do wyboru: ravioli z ricottą, zielonym groszkiem i słodkim czosnkiem, lub indyk pieczony w szynce parmeńskiej, suszone pomidory i młode warzywa. Kulinarny happy-end tej uczty to tiramisu z truskawkami i pistacjami. Miłośnicy kuchni włoskiej - koniecznie zapamiętajcie ten adres!

Laba Laba

W Labie znajdziemy kuchnię polską z nowoczesnym twistem. Sezonowe, pełne pysznych szczegółów dania są przygotowywane z szacunkiem do produktu i zdrowia- w restauracji dostaniecie również pozycje keto. Na ul. Domaniewskiej 30 na rozpoczęcie festiwalowej uczty prezent dla Gości- pieczywo wraz z masłem Lurpak. Na przystawkę w menu wegetariańskim wytrawny ekler z kremem z koziego sera z chrzanem, konfitura z buraka i mus z rabarbaru, dla mięsożerców terrina z sandacza i szparagów, pistacje, zakwas żytni z maślanką i mus z pieczonego jabłka z chrzanem oraz miodem. Danie główne w pierwszej propozycji menu to krokiet ziemniaczane z wędzonym twarogiem w panko, chutney z młodych warzyw, koper, chrzan i śmietana, alternatywne danie to pierś z perliczki, marchewkowe kluski śląskie, sos szczypiorkowy, rzodkiewka, palone masło i wędzone orzechy laskowe. Finał tej kulinarnej opowieści to do wyboru: sernik z bryndzy, sos z palonego miodu, gruszka, miód pitny i czarny bez, lub beza, rabarbar z wanilią, creme fraiche i puder z rabarbaru. Tej uczty nie możesz przegapić!

Monticello

Monticello, czyli włoska górka na warszawskiej Ochocie. Restauracja w której najważniejsze są autentyczne składniki i celebrycja życia z Bliskimi. Z okazji wiosennej edycji Festiwalu przygotowali dwie propozycje menu: wegetariańską oraz mięsną. W tej pierwszej na przystawkę toskańska zupa z ryb i owoców morza z ziołową grzanką na przystawkę, w ramach dania głównego łosoś konfitowany, chrust z kiszonej kapusty, kolorowa marchewka i mus z buraka. Dla mięsożerców tatar z polędwicy z grzybami marynowanymi, szalotką, żółtkiem,  żelem z ogórka kiszonego i masłem wyrabianym na miejscu. Na danie główne stek z łaty wołowej, opiekane ziemniaki i palone pomidorki cherry. Zwieńczeniem uczty są smażone lody rafaello. Nie ma co czekać- rezerwuj! 

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów  w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® trwa 90 minut. Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

ip

fot. materiały prasowe

Słowa kluczowe: Restaurant Week Warszawa, najlepsze restauracje Warszawa, menu, rezerwacje, degustacje Warszawa
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Międzynarodowy Dzień Własności Intelektualnej
Światowy Dzień Własności Intelektualnej - święto wszelkiej twórczej działalności człowieka

Korzystamy z niej wszyscy, słuchając muzyki, oglądając filmy, korzystając z patentów czy know-how.

RestaurantWeek
RestaurantWeek zdradza, kim są i co jedzą Goście Festiwalu!

Z kim najczęściej wybierają się do restauracji? Jakie danie bije rekordy popularności?

Polecamy
MobilneKontenery.pl oferują produkty, ktÃłre ułatwią pracę mały klubom sportowym.
Gdzie można postawić kontener?

Zobacz, gdzie najlepiej wykorzystać kontenery!

reprezentacja Polski
Najlepsze turnieje reprezentacji Polski w piłce nożnej Warszawa

Poznajcie historię występów biało-czerwonych!

Ostatnio dodane
Międzynarodowy Dzień Własności Intelektualnej
Światowy Dzień Własności Intelektualnej - święto wszelkiej twórczej działalności człowieka

Korzystamy z niej wszyscy, słuchając muzyki, oglądając filmy, korzystając z patentów czy know-how.

Popularne
Nagrody Darwina, czyli top 20 najgłupszych śmierci
Nagrody Darwina, czyli top 20 najgłupszych śmierci

Niektórzy swoją bezmyślnością przyczyniają się do poprawy puli genów ludzkości, eliminując z niej… samych siebie.

Dawaj mnie te Trzy Cytryny, czyli wigilia w Radomiu
Dawaj mnie te Trzy Cytryny, czyli wigilia w Radomiu

Tegoroczna Wigilia na radomskim deptaku to doskonały przykład polskiego buractwa oraz cebulactwa. Kto jeszcze nie widział tego filmu?

Największe miasta studenckie w Polsce
Największe miasta studenckie w Polsce

Przyglądamy się miastom, w których jest najwięcej studentów.