Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie - WSIiZ, Warszawa
Uczelnia, która otwiera nowe możliwości!Studia II stopnia
DIETETYKA
- POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA II STOPNIA
- TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: MAGISTER
- CZAS TRWANIA: 2 LATA
Studia II stopnia może rozpocząć absolwent studiów I stopnia na kierunku DIETETYKA.
Dopuszcza się możliwość rozpoczęcia studiów przez absolwentów innych kierunków, dla których dyscypliną wiodącą były: nauki medyczne, nauki o kulturze fizycznej, nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia.
Absolwenci tychże kierunków zobowiązani są do odbycia odpłatnego KURSU WYRÓWNAWCZEGO,
realizowanego przed rozpoczęciem I semestru kształcenia na zasadach określonych we właściwym zarządzeniu kanclerza.
ABSOLWENT STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA:
- ma pogłębioną wiedzę o zasadach prowadzenia poradnictwa żywieniowego, które w szczególnych przypadkach może odbywać się również pod kierunkiem lub we współpracy z lekarzem specjalistą;
- ma nadbudowaną wiedzę o składzie oraz wartości odżywczej i użytkowej surowców oraz gotowych produktów żywnościowych, będących źródłem składników pokarmowych niezbędnych dla zaspokojenia potrzeb organizmu;
- zna metody zmiany nawyków żywieniowych i sportowych u osób w różnym wieku i o różnych celach sylwetkowych do osiągnięcia;
- samodzielnie planuje i wdraża odpowiednie postępowanie dietetyczne, uzależniając swoje decyzje od potrzeb klienta/ pacjenta, jego indywidualnych predyspozycji oraz stanu zdrowia;
- posiada umiejętność doboru surowców i produktów spożywczych właściwych dla celów określonych w planie żywieniowym, a także analizuje i wyjaśnia w zrozumiały dla klienta/ pacjenta sposób konieczność ich zastosowania w diecie;
- weryfikuje błędy w odżywianiu i samodzielnie wdraża metody zmiany nawyków żywieniowych i sportowych;
- dzięki umiejętności myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy potrafi samodzielnie rozwijać różne formy działalności związanej ze świadczeniem usług w obszarze dietetyki;
- rozumie konieczność popularyzacji wiedzy o zdrowym odżywianiu i aktywności fizycznej oraz postępach i zmianach w dietetyce.
ABSOLWENT STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU DIETETYKA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:
- podmiotach leczniczych;
- zakładach żywienia zbiorowego otwartego (stołówkach, jadłodajniach, restauracjach, kawiarniach z własnym zapleczem gastronomicznym);
- poradniach dietetycznych;
- podmiotach działających w obszarze ochrony zdrowia, w tym podmiotach kontrolno-nadzorczych [np. stacjach sanitarno-epidemiologicznych];
- zakładach przemysłu spożywczego;
- studiach i gabinetach modelowania sylwetki.
Na studiach niestacjonarnych II stopnia na kierunku Dietetyka została wydzielona ścieżka kształcenia „Bezpieczeństwo żywności i żywienia” w ramach programu „Modyfikacja programu studiów II stopnia na kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie”, który jest dofinansowany przez UE ze środków Funduszy Europejskich dla Rozwoju Społecznego 2021- 2027 (FERS)”
KOSMETOLOGIA
- ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA: Kosmetologia kliniczna, Kosmetologia bioestetyczna i Podologia
- POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA II STOPNIA
- TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: MAGISTER
- CZAS TRWANIA: 2 LATA
Studia II stopnia może rozpocząć absolwent studiów I stopnia na kierunku KOSMETOLOGIA.
Dopuszcza się możliwość rozpoczęcia studiów przez absolwentów innych kierunków, dla których dyscypliną wiodącą były: nauki medyczne, nauki o kulturze fizycznej, nauki o zdrowiu, biologia medyczna.
Absolwenci tychże kierunków zobowiązani są do odbycia odpłatnego KURSU WYRÓWNAWCZEGO,
realizowanego przed rozpoczęciem I semestru kształcenia na zasadach określonych we właściwym zarządzeniu kanclerza.
ABSOLWENT STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU KOSMETOLOGIA Z UKOŃCZONĄ ŚCIEŻKĄ KSZTAŁCENIA KOSMETOLOGIA KLINICZNA:
- posiada nadbudowaną wiedzę w zakresie zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem choroby i towarzyszących im zaburzeń w funkcjonowaniu skóry;
- posiada pogłębioną wiedzę w zakresie efektów fizykochemicznych i biologicznych zachodzących w komórkach i tkankach pod wpływem oddziaływania substancji i preparatów kosmetycznych oraz aparatury;
- zna i opisuje specjalistyczne techniki masażu oraz zabiegów fizykalnych mających zastosowanie w praktyce kosmetologicznej, a także ich wpływ na tkanki i układy;
- samodzielnie dobiera odpowiednią metodę aparaturową w zależności od potrzeb podyktowanych występującymi zmianami chorobowymi, powikłaniami po chorobach lub urazach mechanicznych;
- samodzielnie dobiera odpowiednie preparaty kosmetyczne w zależności od potrzeb podyktowanych występującymi zmianami chorobowymi, powikłaniami po chorobach lub urazach mechanicznych, a także nie wchodzące w reakcje z środkami farmakologicznymi stosowanymi podczas leczenia m.in. dermatologicznego;
- potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych technologii i osiągnięć technicznych w pracy z klientem o szczególnych potrzebach w zakresie zabiegów kosmetologicznych oraz umiejętnie dobrać metody dostosowane do założonych efektów i dostępnych środków;
- potrafi identyfikować błędy i zaniedbania w praktyce kosmetologa oraz przewidzieć zagrożenia i konsekwencje wynikające ze źle dobranego zabiegu oraz przedsięwziąć odpowiednie kroki zapobiegawcze;
- zna i respektuje zakres kompetencji kosmetologa, potrafi określić czy dany defekt/ uraz/ zmiana chorobowa wymaga interwencji lekarza specjalisty.
ABSOLWENT STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU KOSMETOLOGIA Z UKOŃCZONĄ ŚCIEŻKĄ KSZTAŁCENIA KOSMETOLOGIA BIOESTETYCZNA:
- posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu wąsko specjalistycznej diagnostyki, niezbędnej do stwierdzenia wskazań i przeciwskazań do wykonania zabiegów z obszaru kosmetologii i dziedzin pokrewnych;
- zna i opisuje metody bezinwazyjne i inwazyjne stosowane w celu korekty niedoskonałości skóry i jej wytworów, pozostające w kompetencjach kosmetologów i fachowców innych specjalności;
- rozumie symboliczne i psychologiczne przyczyny oraz skutki ingerencji w estetykę wyglądu człowieka oraz ich wpływ na ostateczną samoocenę klienta;
- potrafi ocenić rodzaj i natężenie procesów biofizycznych zachodzących w komórkach i tkankach podczas zabiegu kosmetycznego z użyciem czynników fizykalnych;
- potrafi zaprojektować procedurę zabiegową wspomagającą utrzymanie się efektów zabiegów przeprowadzanych przez innych specjalistów;
- na podstawie wyników analizy zmian skórnych dobiera odpowiednie rodzaje i barwy preparatów kosmetycznych oraz właściwe techniki aplikacyjne z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb klienta;
- samodzielnie dokonuje oceny potrzeb estetycznych klienta i dobiera prawidłową metodę postępowania w celu przywrócenia oczekiwanego wyglądu;
- jako członek zespołu potrafi współpracować również z innymi fachowcami odpowiedzialnymi za poprawę wyglądu klienta m.in. wizażystami, stylistami, trychologiami, fizjoterapeutami.
ABSOLWENT STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU KOSMETOLOGIA MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:
- gabinetach kosmetycznych;
- gabinetach odnowy biologicznej;
- firmach kosmetycznych (działach dystrybucji i sprzedaży kosmetyków oraz szkoleń i kontroli jakości);
- laboratoriach, w których przeprowadza się badanie skuteczności działania produktów kosmetycznych;
- szkołach kosmetycznych
- redakcjach profesjonalnych pism, podejmujących problematykę kosmetologii i kosmetyki.
TECHNOLOGIA KOSMETYKU
- POZIOM KSZTAŁCENIA: STUDIA II STOPNIA
- TYTUŁ ZAWODOWY ABSOLWENTA: MAGISTER
- CZAS TRWANIA: 2 ROKU
Studia II stopnia może rozpocząć absolwent studiów I stopnia na kierunku CHEMIA KOSMETYCZNA lub TECHNOLOGIA KOSMETYKU.
Dopuszcza się możliwość rozpoczęcia studiów przez absolwentów innych kierunków, dla których dyscypliną wiodącą były: inżynieria chemiczna, nauki farmaceutyczne, nauki chemiczne, nauki biologiczne.
Absolwenci tychże kierunków zobowiązani są do odbycia odpłatnego KURSU WYRÓWNAWCZEGO,realizowanego przed rozpoczęciem I semestru kształcenia na zasadach określonych we właściwym zarządzeniu kanclerza.
ABSOLWENT STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA KOSMETYKU:
- posiada szczegółową wiedzę o surowcach kosmetycznych, procesach ich pozyskiwania oraz cechach fizykochemicznych, jak również substancjach czynnych, pomocniczych i konserwujących stosowanych w produktach kosmetycznych;
- zna zasady zarządzania procesami i jakością na wszystkich etapach produkcji, dystrybucji i prowadzonych badań w przemyśle kosmetycznym;
- zna metody obniżania kosztów związanych z technologią, dystrybucją i badaniami produktów kosmetycznych, których efektywność ma wpływ na finalną cenę oferowanych preparatów;
- posiada umiejętność właściwego doboru surowców kosmetycznych na etapie tworzenia receptury kosmetyków, jak i przy optymalizacji już posiadanych receptur;
- posiada umiejętność projektowania pojedynczych produktów o zadanych właściwościach użytkowych, jak również rozbudowanych linii kosmetycznych dla docelowej grupy konsumentów;
- posiada umiejętności przeprowadzenia pogłębionej analizy jakości i bezpieczeństwa surowców kosmetycznych wykorzystywanych w procesie produkcji kosmetyków, jak również gotowych produktów;
- ma świadomość wystąpienia ewentualnych negatywnych skutków działalności prowadzonej w obszarze technologii kosmetyków na stan środowiska oraz zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów; bierze odpowiedzialność za skutki swojej pracy;
- potrafi inspirować innych do działania oraz organizować działalność na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego.
ABSOLWENT STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA KOSMETYKU MOŻE PODJĄĆ ZATRUDNIENIE W:
- laboratoriach badawczo-rozwojowych;
- laboratoriach prowadzących analizy w zakresie oceny jakości i bezpieczeństwa produktów kosmetycznych;
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i dystrybucją surowców kosmetycznych;
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i dystrybucją kosmetyków;
- przedsiębiorstwach zajmujących się wprowadzaniem do obrotu produktów kosmetycznych.